POSTOVI (Novosti | Najave | Blog)

Kulturna udruga Sveti Martin Dubrava

"Božiću ususret 2019."

"Božiću ususret 2019."

U Muzeju grada Đurđevca održana je izložba ",Božiću ususret 2019.".
Pored mnogih izlagača sudjelovala je i naša udruge, "Sveti Martin"Dubrava, sa jaslicama, koje sui izradili članovi Udruge.
Izložbu jaslica organizirala je udruga "Peski Art Đurđevac"
Pored jaslica udruge na izložbi su sudjelovale i naše članice Dajana i Sanja Jandrijević sa svojim izlošcima jaslica.
Pored izložbe jaslica sudjelovali smo i sa božićnim nakitom, i ukrasima za bor.
Prije samoga početka izložbe upriličen je prikaz živih jaslica ispred utvrde Stari grad Đurđevac.
Sve prisutne pozdravila je kustosica Muzeja Edita Hapavel Janković, predgovor za katalog napisala je povijesničarka umjetnosti Tea Cik.Sve izlagače i posjetiteje pozdravio je i predsjednik udruge "Peski Art Đurđevac" , ujedno i organizator gosp. Mihočka. Gradonačenik Đurđevca gosp. Hrvoje Janći obratio se prigodnim govorom a Izložbu je ispred grada Đurđevca otvorila gosp. Kristina Benko Markovica.
Zahvaljujemo se domaćinima na pozivu i svim sudionicima u ime svih članova naše udruge želim čestiti i blagoslovljen Božić

Opširnije
Finale svjetskog kupa samostrelom Dubrava

U Dubravi je održano Finale svjetkog kupa u samostrelu na kojem su sudjelovali brojni natjecatelji iz Turkemenistana, Češke, Slovenije, Rusije,Bugarske,Švicarske, Austrije i Hrvatske ,
Pobjednici svjetskog kupa su kao što smo to svi i očekivali Valentina i Domagoj Pereglin ,
Mnogi uzvanici iz političkog i sportskog života uveličali su ovu svečanost.;župan Zagrebačke županije gosp, Stjepan Kožić,predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora gospodin Zlatko Mateša, osvajač olimpijskog srebra s Igara u Pekingu na konju s hvataljkama Filip Ude,olimpijski prvak u trapu Josip Glasnović, najbolji hrvatski strijelac zračnom puškom Petar Gorša, načelnik Općine Dubrava gosp, Tomislav Okroša, donačelnik dr, Ante Grizelj ,ravnateljica Osnovne škole Dubrava gosp Marijana Kozumplik Kemenović, župnik vlč.Mihill Gojani i još mnogi drugi.
Kulturna udruga "Sveti Martin" predstavila se je sa svojim radovima i mini izožbom slika Dražena Milenkovića.

Bila nam je izuzetna čast biti dijelom ovog povijesnog događaja

Opširnije
7.LIKOVNA RADIONICA „PESKI-ART 2019.ĐURĐEVAC“

Likovna kolonija održana je u Đurđevcu u čast genrala Mladena Markača povodom obilježavanja

Dana neovisnosti i sedme obljetnice izricanja oslobađajuće presude Hrvatskim generalima u Haagu.
Slike nastale na likovnoj koloniji bit će donirane Općoj i veteranskoj bolnici  "Hrvatski ponos" u Kninu
Likovnu koloniju otvorio je gradonačelnik Đurđevca gosp. Hrvoje Janči,sve prisutne pozdravila je i predsjednica  Skupštine Koprivničko-križevačke županije gospođa Verica Rupčić.

Opširnije
35.Susret likovnih stvaralaca 2019 Krapina

U subotu 05.listopada 2019. u Krapini u Galeriji Grada Krapine održani su 35.susreti likovnih stvaratelja Hrvatske. Završna je to manifestacija likovnog natječaja Hrvatskog Sabora Kulture na kojoj su dodijeljivana priznanja, nagrade i pohvalnice za likovne radove prijavljene na natječaj. 

Naša udruge dobitnica je priznanja za sudjelovanju na izložbi, a radovi naših slikarica Sanje Benko, Sanje Jandrijević, Mirjane Marić Balog, i Jadranke Pausić izabrane su za sudjelovanje na izložbi likovnih samoukih stvaralaca,

Opširnije
Donacija slika udruzi "Maslačak" Križevci

Danas su predstavnici naše Udruge ;Dajana Jandrijević,Sanja Jandrijević.Sanja Benko, Ana Grgurić , Damir Glad i Dražen Milenković predali donaciju slika udruzi "Maslačak" Križevci.
Donirane slike nastale su na likovnoj koloniji koja je održana povodom dana općine Dubrava pod pokroviteljstvom načelnika gospodina Tomislava Okroše.
Kao svaka naša likovna kolonija i ovogodišnja je humanitarnog karaktera, a ove godine izbor za našu donaciju je udruga "Maslačak" Križevci.
Zahvaljujemo se našim domaćinima ,predsjednici udruge gosp. Tamari Premuš, Andreji Dubravec i svima članovima udruge na prekrasnom dočeku i srdačnoj dobrodošlici.
Nadamo se da ćemo sa našom donacijom pomoći udruzi "Maslačak" u njihovom radu.

Zahvaljujemo se na druženju , finioj torti,poklonima i ispunjenom danu.

Ova donacije i veselje članova udruge na donaciji pokazatelj su nam da dobro radimo i dali nam poticaj za naše daljnje humanitarno djelovanje.

Opširnije
"Picokijada 2019." Đurđevac

I ove godine sudjelovali smo na đurđevačkoj Picokijadi največoj turističkoj, kulturnoj,zabavnoj i sportskoj manifestaciji koja se ove godine održava po 51-puta.
Naša Udruga i ove godine predstavila se na štandu sa svojim radovim, a naši čalnovi bili su obučeni u dubravske naraodne nošnje koje smo nedavno obnovili.
Prilikom obilaska grada bili smo zapaženi i zamoljeni od mnogobrojnih građana i turista za zajedičko fotografiranje.
U obilasku gradskog parka gdje se održavala izložba kolača susreli smo gradonačelnika grada Đurđevca gospodina Hrvoja Jančija koji nas je prepoznao i predstavio saborskom zastupniku gospodinu Željku Lackoviću.

Posjetili smo i šator "Podravinoteke" gdje su se predstavljali lokalni OPG-ovi sa svojim proizvodima. Pozvani smo na degustaciju vina od višnje našeg prijatelja Krunoslava Kranjeca i degustaciju vina od aronije naše kolegice i slikarice Nadice Markov. Pored toga degustirali smo izvrsne sireve raznih okusa i sa raznim dodacima, i sa finim podravskim kolačima "Slatke Danijele" završili obilazak .
Mnogi posjetioci posjetili su naš štand i raspitivali se od kuda smo, što radimo. Osim naših radova bilo je upita i o narodnim nošnjama, Mnogi su nas prepoznali jer smo prije tjedan dana sudjelovali na kulturno-turističkoj manifestaciji "Peščani svojemu gradu 2019.", na Peskima u Đurđevcu.
Prilikom obilaska Starog grada i "Hrvatske Sahare" voditelj Sahare Damir Hodalić počastio nas je obilaskom zoo vrta i informirao nas o životinjama koje se tamo nalaze.
Zahvaljujemo našim ljubaznim domaćinima koji su i ovaj puta pokazali svu gostoljubivost Podravaca,
Zahvaljujemo prijateljskoj udruzi "Peski Art Đurđevac" na pozivu za sudjelovanje na Picokijadi i ugodnom domaćinstvu.

Opširnije
"Peščani svojemu gradu 2019."

Na poziv prijateljske nam udruge "Peski Art Đurđevac", sudjelovali smo na manifestaciji "Peščani svojemu gradu 2019" koja se održava 7 godinu za redom uoči Picokijade.
Kulturna udruga "Sveti Martin" Dubrava prezentirala je svečane narodne nošnje dubravskog kraja, i to tri crvene, jednu korizmenu bijelu, i dvije moslavačke te dvije muške narodne nošnje,
Dubravska narodna nošnja pripada panonskoj zoni narodnih nošnji, regionalno sjeverozapadnoj Moslavini ili takozvnoj Crvenoj Moslavini.
Dubravska narodna nošnja specifična je po preboru ili pismu koje je crvene boje. Na narodnoj nošnji koriste se floralni motivi .
Svaka ženska svečana narodna nošnja sastoji se od nekoliko dijelova, kurti odnosno podsuknji. Nekada su žene nosile od 2 do 6 podsuknji kako bi izgledale što bogatije i imale što šire bokove.Kolegica Ana je ovaj puta imala tri podsuknje koje su bile bogato nafaldane i koje smo pokalazali kako bi posjetioci vidjeli kako to izgleda i zbog čega je rubača tako bogata i široka
Na podsuknje ide rubača ili suknja, koja se je šivala od 4 ili 5 pola, kod 4 pole, tri su bile prebrane crvenim pismom, a prednja četvrta je bila bijela, isto tako je bilo i sa rubačama u pet pola.
Krajem 19 i početkom 20 stoljeća narodna nošnja se postepeno skračuje i dodaje se na rubove čipka, koja može biti heklana, štikana, dupljana, ili strojna.
Pole koje na sebi imaju crveni prebor ili pismo bogato su nafaldane sitnim faldama .Rubača nema uzorak svojom cijelom dužinomo nego maksimalno do polovice svoje dužine, ali u novije vrijeme se pojavljuju i sitni crveni ukrasi i na gornjem dijelu rubače,
Na rubaču ide fertun koji je bogatije ukrašen crvenim preborom i isto nafaldan, naknjigan sitnim faldama, a obrubljen čipkom,.
Gornji dio ženske nošnje sastoji se od podoplečka koji se upasava u rubaču i na kojeg dolazi fertun a na fertun remen takozvana tkanica koju je danas jako teško pronaći,
Na podoplečak ide oplečak, koji se u dubravskom kraju razlikuje od ostalih moslavačkih oplečaka po tome što je rezan odmah ispod grudiju i ne upasiva se u rubaču, prednja strana oplečka nafaldana je sitnim faldama, a spojen je ispod vrata crvenom vrpcom ili šarenom takozvanom češkom vrpcom. Rukavi oplečka su široki i bogato ukrašeni crvenim preborom, Od nakita se je nosila "Dubravska rema" ili ogrlica krunašica , srebrne krune nanizane na baršunastu traku, Na glavi žene su imale paculjicu koja je bila bogato ukrašena svilenim cvijetićima, raznim zlatnim i srebrnim ukrasima, ogledalcima. Na stražnjem dijelu paculjice kunđalu nosila se je dvostruka mašna crvene ili naranđaste boje, a strarije žene su imale plave, zelene i ljubičaste mašne.
Pored ovih paculjica odnosno poculica nosila se i još jedna vrsta poculica koja ima ukrašen zadnji dio vezom ili ukrasnim trakama a obrubljena je širokom čipkom,
Pored svečanih nošnji prestavili smo i bijelu korizmenu nošnju, koja je u potpunosti bijela, a žene su na glavi imale bijele peče, marame koje su se preklapale na vrhu glave, a starije žene su ih vezala ispod brade,. Ova nošnja na sebi ima ukrase od bijele čipke ili bijelog prebora, a osim u korizmi nosila se je i na pogrebe i za vrijeme žalovanja,
Pored dubravski nošnji predstavili smo i dvije moslavačke, kako bi prikazali raznolikost i po čemu se razlikuju dubravske od ostalih
Moslavačke nošnje sastoje se od istih dijelova kao i dubravske samo su tkane sa uzorkom koji se naziva Šajnovićeva kocka, a oplečak se upasuje u rubaču. Oko vrata su se nosili sekanci ili sijekanci, ogrlice u 4 niza od poludragog kamena, nekada je jedan niz vrijedio jednu kravu ili jednu ral zemlje, kolegica je na glavi imala moslavačku pršu, bogato ukrašeno žensko oglavlje koje je ukrašeno svilenim cvijećem i srebrom, a na vrhu ima četverostruku mašnu.
Druga moslavačka nošnja je ista kao i prethodna samo od nakita ima ogrlicu krunašicu sa nekoliko nizova srebrnih kruna nekadašnjeg novca a gospođa na glavi ima moslavačku peču.
Pored ženskih svečanih i korizmene nošnje predstavili smo i dvije muške koje su jednostavnije bez ukrasa.
Zahvaljuemo se svima onima koji su nam pomogli prilikom prikupljanja fotografija u Paruževcu, gospođi Ivanki Mikešini iz Cugovca koja je naslijedila nošnju od svekrve gospođe Mikešine iz Dubrave i koja nam je poslala fotografije paculjice sa širokom čipkom.
Ireni Bradić zahvaljujemo što nam je posudila stogodišnje paculjice i to obje vrste kako bi lakše rekonstruirali i napravili nove,
Zahvaljumo i gospođi Nadi Runjavec iz Markovca koja nam je posudila nekoliko narodnih nošnji, i svima onima koji su bili uz nas i podupirali nas,,
Nakon godinu i pol dana uspjeli smo prikupiti etno građu na temelju koje smo obnovili narodne nošnje,

Opširnije
"Pisanica od srca" doputovala u Dubravu

Zahvaljujući suradnji Općine Dubrava, Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, velika oslikana pisanica iz zaštićenog međunarodnog projekta „Pisanica od srca“ koji provodi spomenuta TZ Koprivničko-križevačke županije ukrašavati će za blagdan Uskrsa središte Općine Dubrava.
Dar je to svojim mještanima Općine Dubrava koja je pribavila pisanicu, članova Kulturne udruge „Sveti Martin“ iz Dubrave koja je organizirala oslikavanje pisanice i Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije koja je dala dopuštenje za ovaj projekt. Naime, pošto je projekt „Pisanice od srca“ zaštićeni projekt kojim spomenuta TZ već 16 godina promovira likovnu umjetnost i naivno slikarstvo za ovaj projekt potrebno je i njeno dopuštenje. No na taj način oslikana pisanica ulazi u službenu evidenciju te se u prigodnim prilikama promovira i prezentira zajedno sa pisanicama koje su već ranije razaslane diljem Hrvatske i svijeta. Na taj način promovira se i naša Općina Dubrava. Ovakve pisanice i pisanice još većih dimenzija već su postavljene u najpoznatijim svjetskim gradovima: U New York ispred sjedišta Ujedinjenih naroda, u Bruxellesu ispred sjedišta Europske unije, u Pragu, Varšavi, Beču, Subotici, Parizu i drugdje, a u Hrvatskoj u Zagrebu ispred Katedrale, Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Đurđevcu, Dubrovniku i još mnogim mjestima.
Dubravska pisanica oslikana je poznatim motivima iz Općine Dubrava, Crkve Svete Margarete, Crkvice Svetog Martina, povijesni dubravski Stari grad, dubravski vez i još mnogo detalja. Pisanicu su volonterski oslikavali članice i članovi KU „Sveti Martin“ iz Dubrave: Ivana Kopjar, Biserka Vreš, Sanja Jandrijević, Sanja Benko i Dražen Milenković, a s obzirom da je jedan od uvjeta da bude oslikana pretežno u maniri naivne umjetnosti oslikavanje su pomogli članovi prijateljske udruge „Peski-Art Đurđevac“, Mirko Horvat, Đurđica Franjić,Franjo Mihočka, Mirko Markešić i Ivan Rođak.
Članovima Kulturne udruge „Sveti Martin“ koji su oslikavali pisanicu, ali i onima koji su davali tehničku podršku , je zadovoljstvo i čast na ovaj način doprinjeti promociji svojega kraja, Općine Dubrava i njenih kulturnih i etnografskih vrijednosti.

Opširnije
Izložba pisanica u Đurđevcu

Na poziv prijateljske nam udruge "Peski Art Đurđevac" sudjelovali smo na izložbi pisanica koja se je održala u Domu Kulture u Đurđevcu.

Opširnije
Izložba pisanica u Kloštar Ivaniću

Na poziv udruge "Prijatelji Kloštra", naši članovi sudjelovali su na izložbi pisanica u Kloštar Ivaniću. Na izložbi smo prezentirali radove nastale na našim radionicama, a članice i članovi narodne nošnje našega kraja.

Opširnije
VRH